Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 

Актуелно - Актуелности

DSC08963 resize DSC08973 resize

Понеделник (20.10.2014 година) во Општина Благоевград се одржа првата официјална прес-конференција на која беше претставен проектот од прекуграничната соработка финансиран од Европската унија преку ИПА фондовите во рамки на програмата за прекугранична соработка во кој партнери се СОУ „М.М Брицо“ од Делчево и Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ од Благоевград, Р. Бугарија.

Проектот е насловен „Социјална кохезија преку воспоставување на активности во центри по интереси“ за кој е предвидено да се реализира во период од 22 месеци. Број на проектот е 2007CB16IPO007-3.

DSC08976 resize DSC08970 resize

DSC08999 resize

Со реализацијата на предвидените проектни активности ќе се изврши реконструкција и реновирање на училишните објекти, со што СОУ „М.М Брицо“ ќе добие изградени и целосно опремени 6 нови училници во кои откако ќе се формираат  групите на ученици ќе се одржуваат активностите за клубовите по интереси од различните училишни дисциплини (математика, информатика, претприемништво, странски јазици итн.).

Во Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“ од Благоевград предвидено е да се изврши адаптација на простории за работа како и изградба метална конструкција за покривање на игралиштето кое е во склоп на училиштето.

Предвидена е и изработка на веб страна на проектот на која ќе бидат поставени материјали од двете партнерски училишта на која можат да се следат сите активности поврзани со проектот.

DSC08969 resize DSC08968 resize

DSC08965 resize

Главната цел на проектот е да се обезбедат услови за одржливо и долгорочно прекугранично партнерство преку дополнителна настава и воннаставните активности за социјална кохезија на учениците и сите со нив поврзани општествени групи од Благоевград и Делчево.

Со прекуграничното партнерство преку дополнителни часови и воннаставните активности во нашиот регион ќе се придонесе за заедничка интеграција во европските норми и вредности во образсованието и социјалната кохезија.

Специфичните цели се создавање на долготрајна прекугранична соработка помеѓу социјалните групи партнерските училишта, подобрување на формите и методите за интерактивност и личен развој на учениците и наставниците. Постигнување на социјална кохезија преку тимска работа и комуникација преку заеднички веб портал.

DSC08996 resize DSC08930 resize

Како резултат од проектот се очекува создавање на долгорочна прекугранична врска за понатамошна соработка во областа на образованието и создавање на капацитети помеѓу директните учеснициво проектот. Развој на материјали за едукативни иницијативи во облата на политиката на ЕУ за одржлив развој. Создадени и ефективни 5 клубови за воннаставни активности во секое училиште од партнерите во проектот.

Целни групи се учениците на возраст од 7-19 години кои учат во различни општообразовни, непрофилирани специјализирании професионални паралелки од кои 700 од Бугарија и 510 од Македонија, 5 невладини организации од Македонија и пет од Бугарија и локалните институции.

DSC08937 resize DSC08946 resize

Share/Save/Bookmark