Postapki i_proceduri Gradezni dozvoli 

Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 

Актуелно - Актуелности

 MG_8351_resize  MG_8352_resize

Вчера, 25.12.2014 Советот на Општина Делчево ја одржа Дваесет и третата седница. Седницата се одржа во во  салата на  ООУ „Ванчо Прке“-Делчево, со почеток во  14.00 часот.

За седницата беа предложени 26 точки на дневен ред, а воедно Претседателот на Советот г-дин Драган Христов даде предлог за уште една дополнителна точка – Одлука за давање на согласност за почеток и завршеток на работно време на ОЈУДГ „Весели Цветови“.

Точките по однос на Буџетскиот календар, Предлог-Буџет на Општина Делчево за 2015 година и Предлог-  Одлуката за извршување на Буџетот на Општина Делчево за 2015 година беа образложени од страна на Анка Христова-раководител на Одделението за финансиски прашања.

 MG_8353_resize  MG_8357_resize

Буџетот на Општина Делчево за 2015 година изнесува 296.642.800 денари и е планиран согласно законските рамки и врз основа на досегашниот тренд на анализа на наплатата на изворните приходи, приходи согласно анализата на историските податоци како и предвидувањата за очекувани приходи на одделението за Финанскиски прашања при Општина Делчево.

Буџетот на Општина Делчево е составен од основен буџет, буџет на дотации, буџет на донации, буџет на самофинансирачки активности и буџет на кредити.

Приходите на буџетот на општината за 2015 година се планирани во износ од 296.642.800 денари и домашни приливи во износ од 54.676.000 денари.

Даночни приходи

39.388.000

13,2%

Неданочни приходи

14.692.360

5%

Трансфери и донации

61.635.740

21%

Капитални приходи

4.400.000

1,5%

Приходи од дотации

121.850.700

41%

Приливи од заеми

54.676.000

18,3

ВКУПНО:

296.642.800

100%

 

Даночните приходи во 2015 година се планираат во износ од 39.388.000 денари и структурата на овие даночни приходи е следната:

Данок од доход, добивка и од капитални добивки

1.620.000

4%

Даноци од имот

16.200.000

41,4%

Даноци од специфични услуги

21.348.000

54%

Такси за користење или дозволи за вршење дејност

220.000

0,6%

ВКУПНО:

39.388.000

100%

 

Структурата на неданочните приходи за 2015 година во вкупниот буџет на Општина Делчево изгледа вака:

Такси и надоместоци

11.776.000

Административни такси и надоместоци

876.360

Други владини услуги

100.000

Други неданочни приходи

1.800.000

ВКУПНО:

14.692.360

 

Учеството на трансферите од други нивоа на власт и донациите од странство во вкупниот Буџет на Општина Делчево за 2015 година се застапени со износ од 183.486.440 или 61,8%.

Средствата за блок дотации кои служат за остварување на надлежностите во образованието, детска заштита и културата , се утврдени од надлежните министерствасогласно законската регулатива и фискалната политика утврдена од Владата на РМ.

Вкупните расходи на Општината за 2015 година изнесуваат 296.642.800 денари и со тоа се запазува буџетското начело на балансирани приходи и расходи. Истите се утврдени по одредени намени и видови согласно економската класификација на расходи.

40

Плати и надоместоци

127.738.500

43,1%

41

Резерви и недефинирани расходи

200.000

0,1%

42

Стоки и услуги

50.805.600

17,1%

46

Субвенции и трансфери

3.038.200

1%

47

Социјални бенефиции

900.000

0,3%

48

Капитални расходи

113.960.500

38,4%

 

ВКУПНО:

296.642.800

100%


 MG_8358_resize  MG_8367_resize

Капиталните расходи кои се планирани во износ од 113.960.500 денари или 38,4% во најголем дел се однесуваат на изготвување на проекти, изградба на улици и патишта и реконструкција на улици и патишта како во урбаниот така и во руралниот дел на општината. Овие расходи се во функција на подобрување на инфраструктурата на општината.

Капиталните расходи во основниот буџет изнесуваат 35.830.00 денари или 42,2% во вкупните расходи во основниот буџет, додека учеството на расходите планирани за градежнни објекти во вкупните капитални расходи во основниот буџет изнесува 95%. Сето тоа укажува дека Буџетот на Општина Делчево за 2015 година има развојна компонента а која подетално е искажана во посебниот дел од Буџетот по поодделни програми и потпрограми искажани преку развојните програми кои веќе се донесени од Советот.

 MG_8369_resize  MG_8371_resize

Љубен Ефтимовски-Раководител  на регионален центар за управување со кризи, детално ја образложи Предлог-Одлуката за донесување на процена на загрозеноста на подрачјето на општина Делчево од сите ризици и опасности.

Сашко Ивановски-Директор на ООУ „Ванчо Прке“-Делчево ги образложи точките 5,6 и 7 односно:

  • Предлог-Мислење на Програмата за реализација на ученичка екскурзија низ РМ за ученици од 3 одделение при ООУ „Ванчо Прке“ – Делчево бр.10-431/1 од 20.11.2014;
  • Предлог-Мислење на Програмата за реализација на ученичка екскурзија низ РМ за ученици од 6 одделение при ООУ „Ванчо Прке“ – Делчево бр.10-432/1 од 20.11.2014;
  • Предлог-Мислење на Програмата за реализација на ученичка екскурзија низ РМ за ученици од 9 одделение при ООУ „Ванчо Прке“ – Делчево бр.10-433/1 од 20.11.2014.

Предлог-Одлуката за давање согласност за употреба на името ДЕЛЧЕВО во името на Училишниот спортски клуб КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ДЕЛЧЕВО од Делчево
ја образложи Димитар Видимлиски – Зам. Директор на ООУ „Св.Климент Охридски“-Делчево. 

 MG_8372_resize  MG_8373_resize

Предлог-Програма за уредување на градежно земјиште на подрачјето на општина Делчево за 2015 година и Предлог-Програма  за изградба, реконструкција, одржување и заштита на општински патишта и улици во Општина Делчево за 2015 година; 
Беа образложени од страна на  Звонко Атанасов-Советник за уредување на градежно земјиште;

Горан Петровски-Раководител на Одделението за  урбанизам ја образложи Предлог-Програмата за изработка на урбанистички планови на подрачјето на општина Делчево за 2015 година;

Предлог-Програмата за управување со отпад за 2015 во општина Делчево детално беше образложена од страна на Крум Николовски-Раководител на Одделението за инспекциски надзор.

Од страна на Стојмир Мицевски-Самостоен референт за сообраќај и патишта беа образложени од 13 до 24 во кои се опфатени  Предлог-Одлуките за вклопување на бесправно изграден објект во урбанистичко-планска документација со различна намена.

Тони Стоименовски-Советник за ЛЕР детално го образложи значењето од усвојувањето на Предлог-Одлуката  за  одвојување на средства за финансиско учество на општина Делчево во имплементација на проектот “Пристапност до туристички, историски и археолошки локалитети и знаменитости во ИПР со цел создавање на интегрирана туристичка понуда“

Share/Save/Bookmark

Коментирај

Коментари кои не се поврзани со текстот што е објавен, нема да се објавуваат.
Коментари кои содржат навредлива содржина по било која основа нема да се објавуваат.
Коментари кои содржат несоодветни зборови нема да се објавуваат.
Коментари кои се упатени на други коментари а се со содржина која не е поврзана со содржината на текстот на статијата нема да се објавуваат.


Последни актуелни информации

Објавено на 05 Декември 2019, 13.40 од Д.Чапевски
2019-12-05-12-45-05   „Везот на животот“ новото дело на поетесата Ана Дедова, денеска беше промовирано во Делчево во рамките на кампањата „Денови на хуманост-дарувај со љубов“ организирана од Општина Делчево и ЈЛБ...
Објавено на 05 Декември 2019, 09.14 од Д.Чапевски
2019-12-05-08-16-59 Осум ученици од СОУ „М.М.Брицо“ од Делчево се закитија со награди на манифестацијата за популаризација на природните науки „Ноември – месец на науката“ во организација на Македонското географско...
Објавено на 03 Декември 2019, 14.12 од Д.Чапевски
2019-12-03-13-16-25   Денеска во Дневниот центар e пуштена во употреба сензорната собаопремена преку иновативниот проект „Здрави деца – сигурна иднина“  и Источно- планскиот регион со средства од Швајцарската...
Објавено на 03 Декември 2019, 12.47 од Д.Чапевски
2019-12-03-11-50-21  Претставници од 11 општини од Косово и од нво-секторот од оваа земја, денеска престојуваат во Делчево со цел размена на искуства во делот на ЕУ-фондовите, но и градење нови партнерства и...
Објавено на 03 Декември 2019, 08.39 од Д.Чапевски
2019-12-03-07-43-45  „Музиката од светот“ во интерпретација на маестро Ѕене и прекрасниот вокал Елена, синоќа од Делчево испрати порака за поголема свест за лицата со посебни потреби со фокус на правата на овие лица....
Објавено на 02 Декември 2019, 12.19 од Д.Чапевски
2019-12-02-11-20-23   Општина Делчево денеска објави Поедноставена отворена постапка за набавка на работи„Изградба на придружни и услужни објекти на гробишта мртовечница-КАПЕЛА со ладилник и помошни простории во...
Објавено на 02 Декември 2019, 11.09 од Д.Чапевски
2019-12-02-10-12-55 Во рамките на манифестацијата „Денови на хуманост- дарувај со љубов“ посветен на Светскиот ден на лицата со попреченост, 3 Декември, вечерва делчевскиот композитор Дејан Ѓеоргиевски-Ѕене и вокалната...
Објавено на 28 Ноември 2019, 14.50 од Д.Чапевски
-32- 32 седница на Советот на Општина Делчево ќе се одржи на 06.12.2019година (петок) во 14:00 часотво Мултимедијалниот центар во Делчево. Центарот е сместен на вториот кат од Спомен-домот АСНОМ...
Објавено на 28 Ноември 2019, 08.09 од Д.Чапевски
2019-11-28-07-17-59 По повод Светскиот ден посветен на лицата со попреченост, 3 Декември, Општина Делчево во партнерство со Здружението „Бравура кооператива“ и Дневниот центар за лица со посебни потреби, ЈЛБ „Илинден“ ,...
Објавено на 27 Ноември 2019, 14.05 од Д.Чапевски
2019-11-27-13-16-09     Со пригодна свеченост денеска во Делчево Здружението Фолклорна група „Копачка“ одбележа 5 години од впишувањето, на ова по многу нешта уникатно оро, на Репрезентативната листа на...
Објавено на 27 Ноември 2019, 11.09 од Д.Чапевски
2019-11-27-11-13-22 Екипи на ЈКП „Брегалница“ деновиве интензивно работат на изградба на крак од канализациската мрежа  во селото Стамер со што се решава долгогодишен проблем за жителите во ова село.  Станува...
Објавено на 25 Ноември 2019, 15.19 од Д.Чапевски
2019-11-25-14-21-59 Општина Делчево стана 167 членка на Мрежата ЦИВИНЕТ Сло-Хр-ЈИЕ која е една од најактивните и најбројните европски мрежи со членки од 6 земји. Мрежата ЦИВИНЕТ  им дава можност на членките да бидат...
Објавено на 23 Ноември 2019, 10.25 од Д.Чапевски
-200-   Јавори, јасени, липи и чемпреси се засадуваа денеска во урбаниот дел од градот по однапред направен распоред од одговорните лица во Општина Делчево. Во акцијата „За почист воздух“се вклучија...
Објавено на 22 Ноември 2019, 14.53 од Д.Чапевски
2019-11-22-13-55-26   На денешната Седница на Советот за социјална заштита на Општина Делчево беше донесен Социјалниот план за 2020 година на Општина Делчево во кој се содржани  главните активности на...
Објавено на 22 Ноември 2019, 10.34 од Д.Чапевски
-------200- Сѐ е поготвено за акцијата за пошумување во урбаниот дел од градот која ја организира Општина Делчево, а ќе се одржи утре на 23.11.2019, сабота . За таа цел, Општина Делчево ги повикува сите граѓани,...
Објавено на 21 Ноември 2019, 10.07 од Д.Чапевски
-2020- Изградбата на градскиот пазр во Делчево е приоритетен проект во Програмата за развој на Општина Делчево за 2020 година усвоен од советниците на 31 Седница на Советот на Општина Делчево. Целта на...
Објавено на 20 Ноември 2019, 14.37 од Д.Чапевски
2019-11-20-13-43-25  Советниците на денешната 31 Седница на Советот на Општина Делчево ја усвоија Одлуката за основање Заедничко јавно претпријатие за регионално управување со отпад. Согласно со Одлуката, Заедничкото...
Објавено на 19 Ноември 2019, 08.40 од Д.Чапевски
2019-11-19-07-46-39  Во Општина Делчево има 27 згради за колективно домување, од кои 22% имаат лифт,  а 55% имаат деловни простории, додека најстарата зграда е изградена во 1950 година. Овие податоци стојат во...
Објавено на 18 Ноември 2019, 14.18 од Д.Чапевски
2019-11-18-13-21-16   Започна асфалтирањето на последните 500 метри од локалниот пат Илиово-Турија, делницата од с. Турија до с. Трстија со што се заокружува комплетно изградбата на овој локален пат и се решава голем...
Објавено на 18 Ноември 2019, 11.48 од Д.Чапевски
2019-11-18-12-49-58 Уништувањето на урбаната опрема значи уништување на јавни добра купени со буџетски средства на Општина Делчево. Од тој аспект, граѓаните треба да се сами свесни дека со уништување на урбаната опрема во...

Посетеност

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДенес1559
mod_vvisit_counterВчера2054
mod_vvisit_counterОваа недела9734
mod_vvisit_counterПретходна недела20677
mod_vvisit_counterОвој месец12817
mod_vvisit_counterПретходен месец74155
mod_vvisit_counterВкупно3122497

Присутни online: 35
Ваша IP: 3.229.122.219
,
Денес: Дек 05, 2019